Onze tips voor de aanschaf van een loopfiets

 

Basis criteria

De loopfiets is (naast de step) het eerste 'eenbandig voertuig' in het leven van een kind. Hij traint uitstekend het evenwicht en de coördinatie en ontwikkelt zeer eenvoudig het fietsen bij kinderen zonder teveel van hen te eisen. De beste voorwaarden voor een optimale loopfiets-start zijn:
 
1. 'PUKY®' adviseert de instap in het loopfietsen voor kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar.

2. Het frame van de loopfiets moet idealiter een lage instap hebben zodat kinderen veilig op en af kunnen stappen. Zo fietsen ze steeds met een veilig gevoel.

3. Aangezien kinderen zeer snel groeien, moet een loopfiets niet alleen over een in de hoogte verstelbaar zadel beschikken, maar ook de stuurhoogte moet verstelbaar zijn. Als uitsluitend het zadel in de hoogte kan worden versteld, verslechtert de geometrie van het voertuig enorm en dus ook de basisvoorwaarden voor het lerende kind.

4. Een speciaal loopfietszadel is ergonomisch gevormd, geeft het kind een veilige grip en ondersteunt zo perfect de loopbewegingen van het kind. Anders dan bij een fiets schuift het kind de loopfiets via de contactpunten (zadel en stuur) voorwaarts.

5. Veiligheidsgrepen aan het stuur en een dikke stuurbekleding beschermen tegen verwondingen.

6. Hoogwaardige wielen zorgen voor een gezond comfort en een soepele loop.

7. PUKY® loopfietsen bezitten een respectabele tweedehandswaarde, die perfect in de volgende fiets (bijv. speelfiets) kan worden geïnvesteerd.

Loopfiets met of zonder rem?

Kinderen, die pas starten met loopfietsen, zijn meestal nog niet in staat om een handrem te gebruiken of deze te coördineren. Aan de ene kant kunnen ze met hun kleine handen vaak niet voldoende kracht uitoefenen om de handrem te bedienen, - aan de andere kant kunnen ze nog geen meervoudige handelingen tegelijk uitvoeren (rondkijken, evenwicht houden, sturen en dan ook nog remmen). 

Ouders mogen er niet misleidend vanuit gaan dat het kind de fiets door te remmen zelfstandig en gecontroleerd tot stilstand kan brengen (bij een afhellend vlak, enz. is dit zeer gevaarlijk). De praktijk wijst uit dat loopfietsen ook kinderen nog veel plezier schenkt als ze evt. al een fiets kunnen beheersen. Daarom is het zinvol om enkele loopfietsen met een zeer kindvriendelijk remsysteem uit te rusten.

Lenkeinschlag

Loopfiets met stuurbegrenzing?

Bij een loopfiets met stuurbegrenzing is het gevaar aanwezig dat bij een val het stuur niet plat valt en dus automatisch naar boven is gericht en niet meer kan omdraaien als een kind erop valt. De val met het bovenlichaam, buik of kruis op dit stuuruiteinde kan in extreme gevallen leiden tot ernstige verwondingen. Voor de veiligheid van uw kind en alle andere kleine testpiloten moet dus worden afgezien van een stuurbegrenzing.

Lenker einstellen

Instellingen/loopfietsstuur

Het stuur van een loopfiets moet zo ingesteld zijn dat het kind recht zit en het stuur gemakkelijk kan vastnemen. De armen mogen niet volledig gestrekt zijn, maar moeten lichtjes gebogen zijn. Enkel zo heeft het kind een optimaal overzicht en kan bij mogelijke gevaren vroegtijdig reageren. Als het stuur te laag is ingesteld, wordt de blik te sterk op de bodem gericht. Het kind moet zijn hoofd eerst optillen om zicht te oriënteren en verliest zo waardevolle reactietijd in gevaarlijke situaties.

Sattel einstellen

Instellingen/zadel loopfiets

Het zadel van de loopfiets moet zo zijn ingesteld dat het kind de bodem met zijn voeten veilig kan bereiken, als het zit. De benen moeten zelfs tijdens het fietsen een beetje gebogen zijn zodat het kind zich krachtig kan afstoten op de bodem.

Sorteer op
 • Puky loopfiets LR 1L rood (4024)
  Puky loopfiets LR 1L rood (4024)

  Een loopfiets waarvan het frame een lage instap en voetenplaat heeft voor de kinderen vanaf 3 jaar en 90 cm.
  Het fietsje heeft een kinbeschermer, speciaal loopfietszadel, wielen en stuur zijn kogelgelagerd, veiligheidshandvaten,…

  € 104,99
 • Puky loopfiets LRM Plus paars (4074)
  Puky loopfiets LRM Plus paars (4074)

  Loopfiets voor de vroege beginners. Geschikt voor kleine kinderen met een goede bewegingsmotoriek. Door de softbanden ook geschikt voor binnen.

  Artikelnummer: 4074
  EAN: 4015731040740

  € 79,99
 • Puky Loopfiets M Blauw/voetbal (4055)
  Puky Loopfiets M Blauw/voetbal (4055)

  De Puky loopfiets LRM Blauw, voetbal is een echte stoere fiets, en houd uw kind uren bezig. Ook zijn loopfietsen erg goed voor de ontwikkelingen van kinderen. Buiten dat is een puky loopfiets stevig, veilig en van hoogwaardige…

  € 57,00
 • Puky loopfiets LR ride BR wit/kiwi (4082)
  Puky loopfiets LR ride BR wit/kiwi (4082)

  Puky 4082 Loopfiets LR Ride wit/kiwi

  De Puky LR Ride is een stoere loopfiets voorzien van Big Apple-banden (50-203) met spaken. Deze geweldig mooie loopfiets is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar met een minimale lengte van 90…

  € 149,99
© 2010 - 2023 TRAMPOLINE-KAMPIOEN.NL | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel